Sunday, June 1, 2014

Spanish Restaurant Wins World's Best "Sustainable Restaurant" 2014



The results of the "World’s 50 Best Restaurants"* listing are out. Among those worth mentioning is Azurmendi, the Spanish Basque restaurant that won the "Sustainable Restaurant Award" (sponsored by Zacapa) and placed 26th in the overall ranking. A large proportion of the vegetables served in this three-Michelin-starred restaurant are grown on site to organic standards! It is also pioneering a project to bring back varieties that have been lost over the last century. So far, the project has helped preserve 36 varieties of local vegetables that were on their way to becoming extinct. All of the meat on their menu is free range and every effort is made to serve only sustainable fish. 

Behind the scenes, Azurmendi was designed with sustainability in mind; a glass roof with solar panels provides electricity and a lot of the materials used were recycled or reclaimed. A delighted Chef Eneko Atxa (right) received the award at London's Guildhall, and said: “According to our philosophy, sustainability is the foundation for our operations. Azurmendi was designed on sustainability principles from a holistic point of view. We have a respect for our greatest supplier: The Earth, Our Earth. The environment is our source of activity and we have an obligation to help it, so that it can help us; if you don’t look after what is feeding your business, then it will not be sustainable!” A worthy winner!

* Organized by Restaurant magazine and sponsored by S. Pellegrino and Acqua Panna

باللغة العربية

نتائج " أفضل 50 مطاعم في العالم".
من بين تلك الجدير بالذكر هو أزورمندي ،
المطعم الباسك الإسبانية التي فازت في
"جائزة مطعم المستدامة "
(برعاية ساكابا ) و ضعت 26
في الترتيب العام . وهناك نسبة كبيرة
من الخضروات تخدم في الموقع
في هذا المطعم ثلاث ميشلان
وتزرع في الموقع بالمعايير العضوية !
بل هو أيضا رائدة في مشروع جلب
أصناف الخضروات التي كانت
فقدت خلال القرن الماضي . حتى الآن ،
وقد ساعد المشروع على الحفاظ على 36 نوعا من
الخضار المحلية التي كانت في طريقها
 إلى أن تصبح منقرضة.
كل من اللحوم في هذه القائمة هي مجموعة من  "حيوانات حرة"
و يتم بذل كل جهد ممكن
لخدمة الأسماك المستدامة فقط.

وراء الكواليس،
وقد تم تصميم مطعم " أزورمندي " مع
الاستدامة في الاعتبار ؛ سقف زجاجي مع الطاقة الشمسية
لوحات توفر الكهرباء والكثير من
المواد المستخدمة تم إعادة تدويرها أو المستصلحة.
تلقى الشيف اينيكو
Atxa  الجائزة في مقر النقابة في لندن ، وقال:
" وفقا لفلسفتنا، وفالاستدامة هى الأساس لعملياتنا.
وقد تم تصميم أزورمندي على مبادئ الاستدامة من جهة نظر شمولية.
لدينا احترام أكبير لمواردنا:
الأرض ، أرضنا . البيئة هي مصدر لدينا من النشاط و علينا واجب للمساعدة في ذلك،
بحيث يمكن أن تساعدنا ؛
 إذا كنت لا تبدو ما هو
تغذية عملك ، ثم
علينا واجب فإنه
لا يكون مستداما ! "
الفائز يستحق!

* نظمت من قبل مجلة مطعم و برعاية S. بيليغرينو و أكوا بانا

No comments:

Post a Comment